The  Day  After  No. 387-  Biotechnologia po Świętach

M. Janecka H. P. Janecki Chrobrego 27 26-600 UTH Radom Pl  

Tak Między Świętami  Nowym Rokiem i o  biotechnologii

Biotechnologia polega między innymi na wytwarzaniu przez  systemy biologiczne wykorzystujące organizmy żywe  , żeby  b nowych produktów.  Aktualnie biotechnologia jest często związana z użyciem genetycznie zmodyfikowanych organizmów (GMO) takich jak (za przeproszeniem) pałeczka okrężnicy lub drożdże (mniam Mniam) do produkcji np. insuliny lub tak popularnych dziś antybiotyków. Na przykład genetycznie zmienione komórki ssaków, takie jak komórki jajnikowe chomika chińskiego (ang. CHO – Chinese Hamster Ovarian)  stosowane są aktualnie w produkcji lekarstw [https://pl.wikipedia.org/wiki/Biotechnologia].  Jedną z szeroko wykorzystywanych metod we wspólczesnej technologii jest Fermentacja ba przykład:

 więcej informacji znajdziecie na https://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Fermentacja. "Swoją ścieżką" znalazłem w sieci ciekawy artykuł o Biotechnologicznym Wytwarzaniu Kwasu Fumarowego! www.rsi2004.lubelskie.pl/doc/sty6/art/Kowalczyk_art.pdf  [Sylwia Kowalczyk Produkcja kwasu fumarowego na drodze mikrobiologicznej oraz potencjalne możliwości jego wykorzystania] poczytajcie Słowa kluczowe: kwas fumarowy, fermentacja, Rhizopus. Występujący w mchach i grzybach. Ów kwas fumarowy jest  produktem ubocznym metabolizmu węglowodanów. Kwas  fumarowy został też wykryty w borowiku Boletus pseudoignarius[5], a wyizolowany w 1833 roku przez Wincklera z dymnicy pospolitej (Fumaria officinalis, od której wziął swoją nazwę)[6]

.

Przychodzą mi na myśl wypowiedzi mojego Ś.P. Taty: grzyby są nic nie warte i nie mają żadnej wartości ,,,,,,a tu proszę Borowik -kwas fumarowy, Boczniak atorwastatyna

 

Miłej lektury .....uwagi ślijcie proszę na Berdyczów.

Wkręcający: H.P. Janecki

 2015-12-30 21:53:30